شهر حریره
شهر حريره با قـدمت ۸۰۰ سالـه از جاذبه هاي كم نظير كيش است كه روزگاري بندر مهم و مركز ارتباطي ميان هند و چين با ايران و اروپا بوده و امروز بقاياي آن بصورت پشته هاي خاكي بزرگ بجا مانده است . بقاياي شهر باستاني حريره كيش بهترين گواه تاريخ پرافتخار اين جزيره در شمالي ترين نقطه کیش می باشد و در حاشيه دريا با مساحتي حدود ۱۲۰ هكتار قرار دارد.
اين وسعت بيانگر وجود شهري آباد و بزرگ با جمعيتي كثير بوده است براساس اطلاعات بدست آمده، درخشش شهر حريره از قرن چهارم هجري آغاز شده و در قرن هفتم و هشتم هجري به اوج خود رسيده است.
با تلاش كاوشگران باستان شناس، عمارت اعياني، حمام تاريخي، مسجد و بندر تاريخي از زير خاك ها بيرون آمده و آماده بازديد گردشگران مي باشد.
درخت سبز
در اطراف یکی از کهـنسال ترین درختان لور جزیره، مجموعه درخت سبز شناخته شده است. نرده ها و پیاده رو های چوبی در میان فضای سبز، شما را به سوی درخت لور کهنسال یاانجیر معابد که در گوشه ای از این مجموعه قرار دارد می برد.
این مجموعه داری رستوران و بوفه برای پذیرایی از گردشگران است. مــجمــوعــه درخــت سبــز، از جــمله سـرسبــزترين منــاطق طبيعي جــزيره با قديمي ترين درخت لور است. اين مجموعه در حاشيه شهر باستاني حريره و آب انبار سنتي قرار دارد.
پایاب
در شهرهاي مناطق خشك ايران براي دسترسي منازل به تونل هاي آب قنات و همچنين استفاده از محيط خنك زيرزمين، پلكاني رو به پائين و عمود بر مسير قنات ساخته مي شد كه پاياب نام داشت . يكي از پاياب هاي موجود در كيش به نحو زيبايي بازسازي شده است . در كنار اين پاياب يك رستوران سنتي روباز فعاليت می كند.
قنات (شهر زیر زمینی کیش)
قنـات يـكـي از بـاشـكوه تـريـن ابداعـات ايرانيان است . جزيره كيش داراي ۳ رشته قنات با قدمت ۲۰۰۰ ساله است. با استفاده از تونل هاي يكي از قنات های كيش مجموعه اي ديدني و تفريحي در زيرزمين احداث شده است . اين مجموعه كه شهر زيرزميني كــاريز كيش نيز نـــام دارد، داراي فـــروشگـاه و صنايــع دستي مي باشد .
مجموعه اي فرهنگي و شگفت انگيز و يادگار دوران كهن اين سرزمين است، با تلاش و سرمايه گذاري بخش خصوصي در حال حاضر اين مجموعه بصورت دالان هاي عريض با معماري منحصر به فرد ساخته شده است. درجه حرارت داخل تونل ها در سراسر سال بين ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتي گراد است. اين مجموعه در نزديكي ميدان المپيك واقع است.
گذرگاه هنرمندان
بـزرگـــداشت یاد هنرمندانی که فروتنانه در راه اعتلای هنر ایرانی مــی کـوشنــد، یــادآور باوری است که مردم کشور به قدر دانی از نام آوران فرهنگ خود دارند.
آنـان یـک چشـم انـداز در افـق زنـدگـی داشتند، عشـق به اعتـلای هـنر در ایران، بزرگـانی که تنـدیس ایشـان در این گـذر گرد آمــده اســت نمـایی از همـه جامعه هنری ایران هستندکه هر یک علاوه بر دارا بــودن چـکیده تـجربیــات نسل هــای پیشین، گام های بلندی در ارتقاء سطح کیفی هنر کشور داشته اند.
با ایجاد این گذر به جاودانگی نامشان و به حرمت هنرمنــدانی ارج می گــذاریم کــه بــرای اعتلای هنر این مرز و بوم کوشیده اند.
خانه مردم شناسی بومیان کیش
خانه مردم شناسی بومیان کیش در یک بنا با قدمت ۲۰۰ سال در قدیمی ترین محله جزیره کیش (سفین قدیم) قرارد دارد. این خانه در زمینی به مساحت یک هزار و ۲۰۰ مترمربع حدود ۲۰۰ سال پیش بنا شده و دارای ۱۵ اتاق و دو حیاط مجلسی و حیاط خانوادگی است.این منزل در واقع یکی از قدیمی ترین خانه های محله سفین قدیم است که به سبک معماری کاملا بومی ساخته شده و صاحب خانه (مرحوم حاج عبداله شاهین) معروف ترین شخصیت ۸۰ سال گذشته و صاحب یکی از بزرگترین لنج های بادبانی آن زمان بوده که به حرفه نجاری و گلافی (لنج سازی) مهارت داشته و این خانه را از سه نسل قبل خود به ارث برده است.
خانه مردم شناسی برای بومیان نسل گذشته کیش بویژه اهالی سفین قدیم منزلت و جایگاه ویژه ای دارد زیرا اغلب آنها مکتب خانه و فراگیری قرآن را در آن گذرانده و در واقع این خانه حکم مدرسه محله سفین را در گذشته داشته است.در این خانه بصورت زنده شیوه معیشت و کار بومیان کیش در دوران قدیم به گردشگران معرفی می شود. همینطور تعداد زیادی از ابزار و وسایل قدیمی پخت و پز، صید مروارید، ماهیگیری، مکان نگهداری خرما و تهیه شیره خرما بصورت سنتی، دو حلقه چاه آب برای تامین آب شرب ساکنان در معرض دید عموم قرار گرفته است.
در این خانه قرار است هنرمندان زن بومی نقش های زیبایی با حنا بر روی دست گردشگران ترسیم کنند و با غذا، نان و شیرینی های محلی نیز از آنها پذیرایی کنند.
هدف از برپایی این خانه مردم شناسی فراهم کردن فضایی با اصالت و سنتی برای معرفی بومیان و فعالیت های آنها در دوران گذشته به مسافران و مهمانان است. خانه مردم شناسی بومیان جزیره کیش واقع در محله سفین قدیم میزبان کیشوندان و مسافران است.
روستاي باغو
ساکنان کیش در گذشته دور در سه منطقه روستایی واقع در بخش های جنوب غربی، شرق و شمال شرقی این جزیره زندگی می کردند و تنها روستای به جامانده از دوران کهن روستای باغو است که در جنوب غربی جزیره کیش واقع شده و بافت سنتی آن تا به امروزحفظ شده است.
در حال حاضر اين روستاي كهن و تاريخي جز چند خانوار دامدار، سكنه ديگري ندارد. شغل اصلی اهالی روستای باغو دامداری است و در بين بوميان حاصلخيزي اين منطقه زبانزد است. بخشی از دام زنده مورد نیاز ساکنان کیش از این روستا فراهم شده و به تازگی نیز اهالی روستا با تولید عسل و فروش آن به کیشوندان و گردشگران، زمینه رونق اقتصادی این روستا را بیش از پیش فراهم کرده اند.
ساخت آبشخورهای ویژه آهوان در سالهای گذشته در این منطقه سبب حضور بیشتر گله آهوان در این آبادی شده و بر زیبایی های طبیعی آن می افزاید و با تبدیل شدن این روستا به منطقه ویژه گردشگری، مسافران جزیره کیش همزمان از زیبایی دریا و محیط های بکر روستاهای جنوب کشور نیز بهره مند خواهند شد.
در محوطه اي از فضاي ورودي روستا ، با برپاي سياه چادرهاي سنتي ، زندگي بوميان و آداب و رسوم اين منطقه درمعرض ديد علاقمندان به تاريخ اقوام مختلف كشورمان قرار گرفته است و گردشگران با حضور دراين روستا با روش سنتي پخت غذاها ، شرايط خنك نگه داشتن آب در گرماي زياد فصل تابستان، آداب و رسوم روستائيان باغو در پذيرايي از ميهمانان و برگزاري مراسم سنتي و جشن ازدواج و پخت نان محلي آشنا مي شوند.دراين منطقه بيشه انبوهي از انواع درختان بومي به چشم ميخورد كه در آن ميان، مجموعه درختان كهنسال لور زيبايي چشمگيري دارد. به منظور گسترش امكانات تفريحي و توسعه فضاي سبز در جزيره و بهرهبرداري از زيباييهاي طبيعي روستاي باغو كه از خاكي مستعد برخوردار است «پارك دليران» با وسعت ۶۰ هكتار در اين منطقه احداث شده است.
مساجد کیش
بيشتر مسجدهاي کيش در کنار دريا ساخته شده اند. چشم انداز دريا، به اين مساجد شکوه خاصي داده است.
در جزيره کيش، مسلمانان اعم از شيعه و سني در کمال صلح و آرامش با هم زندگي مي کنند. آنان داراي مساجد با شکوهي هستند که برخي از آن ها در سازمان ميراث فرهنگي ايران ثبت شده است.براي حضور در آن ها بهتر است نام چند مسجد کيش و محله اي که در آن قرار دارند، بدانيد. يکي از اين مساجد، خاتم الانبيا(ص) است.
اين مسجد در منطقه مير مهنا، سمت شمال غربي جزيره واقع شده است. اين مسجد در سال ۱۳۷۰ با همکاري سازمان ميراث فرهنگي کشور، به نحو زيبايي مرمت و بازسازي شده است.