دنیای زیر آب همیشه مرموز وپر از شگفتی و زیبایی است. دریای پیرامون جزیره کیش پناهگاه آبزیان متنوعی است که در نوع خود، زیباترین موجودات دریایی هستند که به دلیل شرایط زیستی به آب های گرم این ناحیه پناه آورده و از هزاران سال پیش در آن زیست می کنند. این آبزیان به دو گروه: ماهی ها و غیر ماهی ها تقسیم می شوند.
مرجان ها
مرجان ها، جانورانی از رده کیسه تنان هســتند و اغـلـب دستـه جمعی زندگی می کــنند. مرجــان ها گیــاهی شکــل و استوانه ای هستند. در بالای استوانه، سر آن ها قرار دارد. در پایین، صفحه ای پهن وجود دارد که به آن «صفحه پایی» می گویند.
سلول های صفحه پایی مواد آهکی ترشح می کنند تا مرجان بر روی آبسنگ های مرجانی ثابت نگه داشته شود. با ترشح این مواد به تدریج پایه ای آهکی برای مرجان بوجود می آید. تجمع مرجان ها و ترشحات آهکی آن ها، در پیدایش جزیره کیش نقش داشته است. جزایر مرجانی در کنار جنگل های استوایی دارای بالاترین تنوع زیستی در اکوسیستم های جهان هستند.
مرجان ها علاوه بر داشتن جنبه اکوتوریستی بسیار ارزشمند، به عنوان زیستگاه برای انواع آبزیان، جلوگیری از فرسایش ساحل، تولید رسوبات کربنات کلسیم و شفاف نمودن آب و داشتن ارزش فراوان علمی و آموزشی، بسیار حائز اهمیت می باشند.
خرچنگ زاهد
علت این نام اینست که این خرچنگ تنها در گوشه صدف حلزونی اش زندگی می کند. در زمان احساس خطر فورا به درون صدف اش می خزد و با یکی از انبرهایش که بزرگ تر است، در صدف را می پوشاند و در هنگامی که عصبانی می شود از انبرهایش برای گاز گرفتن استفاده می کند. پوسته ای که خرچنگ زاهد به دنبال خود می کشد، برای او نیست. او بعد از بیرون آمدن از تخم ، به درون پوسته حلزونی می رود و در آن خانه می کند و هر چه بزرگ تر می شود، به خانه بزرگ تری می رود. او برای راه رفتن از دو پای جلویی خود استفاده می کند. خرچنگ های زاهد از بقایای اجساد جانوران دیگر تغذیه می کنند و در واقع خرچنگ ها لاشخورهای دریایی هستند.
صدف
نام صدف حتما شما را به یاد مروارید می اندازد، چون نام این دو همیشه همراه هم بوده است. صدف ها انواع گوناگونی دارند و همه آن ها مروارید ساز نیستند. با این حال صدف فقط به خاطر مروارید شهرت ندارد. در اروپا و آسیای شرقی، صدف غذای لذیذ و گران قیمتی به حساب می آید. در بین بومیان کیش نیز صدف مصرف خوراکی دارد. البته همه صدف ها خوراکی نیستند.
صدف ها اغلب به صورت گروهی زندگی می کنند. آن ها در آب های نزدیک ساحل به سر می برند، جایی که بتوانند از گیاهان کوچک دریایی تغذیه کنند. صدف ها با باز و بسته کردن دو کفه خود در دریا شنا می کنند که بیشتر شبیه دست زدن است.
بعضی از صدف ها آب را با فشار از طریق یک فواره بسیار قوی از پشت سرشان خارج می کنند و با این روش، جلو می روند. صدف ماده، پس از جفت گیری با صدف نر، در فصل تابستان تخم های زیادی در آب رها می کند.
این تخم ها آنقدر زیاد هستند که ابری از تخم را بوجود می آورند. از هر تخم یک صدف کوچک بیرون می آید و در اطراف شنا می کند. نوزاد صدف تا سه هفته به همین شکل زندگی می کند. پس از این مدت ، خود را مانند یک تکه علف دریایی، با رشته هایی که درون بدنـش بوجود می آید محکم می بندد.بعد از یک سـال صـدف کـاملا بـزرگ می شود و شنا می کند تا خود را به صدف های دیگر برساند. همانطور که قسمت نرم صدف رشد می کند پوسته صدف ها هم بزرگ تر می شود.
صدف ها با رنگ های گوناگون، خودشان را در کف دریا از چشم دشمنان پنهان نگه می دارند. موجودات دریایی که درون صـدف ها زندگی می کنند گـاهی اوقات ماهی صدف دار نامـیده می شـوند. اما آن ها هیچ ارتباطی با ماهی ها ندارند، بلکه از خانواده حلزون هایی هستند که ممکن است در باغچه خانه شما هم پیدا شوند.
اختاپوس
اختاپوس از نرم تنان است که در خانواده پا بر سران طبقه بندی شده است. اما چرا پا برســران؟ چــون در اطـراف سر این جانوران هــشــت پــــا تــــعـــــدادی بــازو دیــده می شود. طـــرز قــرار گـــرفتن بازوها، طوری است که به نظرمی رسد پاهای این جانور بر روی سر آن قرار گرفته اند. هشت پاها از جانوران غارتگر دریایی به شمار می آید. جالب است بدانید که فقط قسمت سخت بدن هشت پا به «کف دریا» معروف است که شبیه یک برگ است. کف دریا بعد از مرگ جاندار بر روی ساحل دیده می شود. با جستجو در سواحل کیش، به خصوص اطراف کلبه هور، می توانید آن ها را بیابید.
کرم پر طاووسی
چطور یک کرم می تواند پری شبیه به طاووس داشته باشد؟ بله، واقعا عجیب است، اما واقعیست. بدن کرم پر طاووسی ماننـد کــرم هــای خاکی از صدها بخش اصلی تشکیل شده است. آن ها لوله هایی بلند از گل و شن می سازند و در درون آنها پنهان می شوند. پر های زیبایی که به پر طاووس شباهت دارند، در واقع آبشش های کرم هستند. هر وقت موج بلندی می آید و روی لوله ها را می پوشاند کرم ها آبشش هایشان را از لوله ها بیرون می آورند. آبشش ها به رنگ های مختلف مانند قهوه ای، قرمز یا ارغوانی دیده می شوند.
ستاره دریایی
شکل ستاره دریایی مانند ستاره های خیالی است. از بدن این جانور بازوهایی مانند پره های یک ستاره بیرون آمده است. هر ستاره دریایی بین پنج تا چهل بــازو دارد. در انــتــهای ایـن بــازوها چشــم های کـوچکی است که با آن ها اطراف را می بیند. اگر یکی از بازوهای ستاره دریایی قطع شود می تواند دوباره آن را بســازد. بازوی قطــع شـده هم مــی تواند به یـک ستـاره دریـایـی جدید تبدیل شود.
عروس دریایی
عروس دریایی یکی دیگر از آبزیان جزیره کیش است که این نام به دلیل زیبایی این موجود دریایی به او داده شده است. بدن عروس دریایی را رنگ های زیبا و تند پوشانده اند. این موجود بر خلاف اسمش کمی ترسناک است. برخورد دنباله های بلند و نرم آن با بدن انسان باعث ایجاد زخم هایی مانند سوختگی می شوند.
اره ماهی
این ماهـــی، بــدنـی کشــیده دارد و در فک بالایی اش استخوانی دراز با دندان های نوک تیز دیده می شود که شبیه اره است. گاهی اره این ماهی به صد سانتی متر می رسد. وزنـش در حـدود صد کیلوگرم است .
سگ ماهی
سگ ماهی یا بمبک مصرف صنعتی دارد. از جگر این ماهی، روغنی بدست می آید که مصرف دارویی دارد. از گوشت این ماهی، خوراک حیوانات و کود تهیه می شود. وزن متوسط سگ ماهی دو کیلوگرم است. این ماهی از کرم ها و حیوانات کوچک تغذیه می کند و موقع تخم ریزی به ساحل می رود. بین ۴۰ تا ۱۰۰ هزار تخم می گذارد.
لقمه ماهی
نوعی سفره ماهی است که وزنش معمولا به ۵۰ کیلوگرم می رسد. این ماهی خوراکی نیست و درازای بدنش معمولا حدود یک متر است. دم این ماهی که وسیله دفاعی او به حساب می آید طویل بوده و برجستگی اره مانندی که روی آن وجود دارد از او در مقابل خطرات دفاع می کند. بدن این جانور پهن بوده و مانند سفره ماهی در کف دریا می خوابد و به هنگام شنا سرعت زیادی دارد.
ماهی های تزئینی
در آب های پـیرامـون جـزیـره کـیـش گونه های مختلفی از ماهی های تزئینی زندگـی می کـنند. ایــن مـاهی هــا دارای رنگ های شاد و متنوع و شکل های شگفت آوری هستند. برخی از آن ها عبارتند از: خروس ماهی، دلقک ماهی، ملوان، فرشته ماهی، خفاش ماهی، صندوق ماهی، پیکاسو، جراح ماهی، پروانه ماهی زرد و پروانه ماهی سه نواری.
ماهی های خوراکی
ماهی های خوراکی بر حسب درجه به سه دسته تقسیم می شوند:
ماهی های درجه اول: قباد، راشکو، حلوا سفید، شیر، شوریده، حلوا سیاه، شهری، شانک، هوور، کوشک.
ماهی های درجه دوم: سرخو، میش ماهی، هامور، سنگسر، سبیتی، خاور، دختر ناخدا.
ماهی های درجه سوم: راشگو، گوازیم، گیش، مومغ.